Symposium: Honour & Discomfort. War booty in museum collections
Datum: 12-13 november 2024
Tijd: 09.30 uur – 17.00 uur
Locatie: Nationaal Militair Museum, Verlengde Paltzerweg 1, 3768 MX, Soest
Organisatie: Stichting Koninklijke Defensiemusea (SKD)
Voertaal: Engels
Op 12 en 13 november organiseert de Stichting Koninklijke Defensiemusea (SKD), in samenwerking met het International Committee for Museums and Collections of Arms and Military History (ICOMAM), het tweedaags symposium ‘Honour & Discomfort. War booty in museum collections’ dat zich richt op de actuele vraagstukken rondom teruggave van collecties erfgoed en restitutie in militaire musea.
Militair erfgoed is een niche
Onder invloed van politiek activisme en een groeiend bewustzijn van historische rechtvaardigheid, is er een hernieuwde interesse in oorlog, kolonialisme en hun tastbare erfgoed. Dit heeft geleid tot toenemende claims voor de teruggave van museumobjecten aan hun oorspronkelijke eigenaren. Deze ontwikkeling bereikt nu ook de militaire musea, die een unieke positie innemen binnen de wereld van museale collecties. De SKD wil hiermee, als beheerder van de grootste collectie militair erfgoed van Nederland, haar verantwoordelijkheid nemen. We gaan hiermee de discussie over ongemakkelijkheden in onze eigen collectie niet uit de weg.
Tijdens het symposium komen Nederlandse en internationale experts uit musea en de wereld van roofkunst, oorlogsbuit en restitutie samen om hun inzichten te delen. Eén van de sprekers is David Willey, conservator van The Tank Museum in Bovington, over de restitutie van Duitse tanks uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast worden er lezingen gegeven over de juridische, sociale, historische, ethische, morele en praktische aspecten van dit thema, met ruime gelegenheid voor discussie en uitwisseling van ideeën.
Sprekers en onderwerpen
Het symposium richt zich op museumprofessionals, ambtenaren, juristen, historici, beleidsmakers, journalisten en particuliere verzamelaars. Gedurende twee dagen zullen er diepgaande gesprekken plaatsvinden over de vraag hoe om te gaan met kwesties zoals eigendomsclaims en het concept van ‘eerlijk veroverd in de strijd’. De deelname van vooraanstaande experts op dit gebied garandeert een waardevolle uitwisseling van kennis en perspectieven.
Over SKD
De Stichting Koninklijke Defensiemusea SKD bestaat uit drie musea gerelateerd aan de Nederlandse Krijgsmacht. Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, het Marinemuseum in Den Helder en het Mariniersmuseum in Rotterdam. Gezamenlijk willen we bij een groot publiek het besef vergroten dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. We willen daarmee recht doen aan het aandeel van de krijgsmacht in onze nationale geschiedenis en aan haar rol in de bescherming van onze vrijheid en vrede.