Nieuws
Regeling voor herkomstonderzoek koloniale collecties geopend
Opnieuw culturele objecten terug naar herkomstland Indonesië
Vacature Medewerker Financiële Regelingen Herkomstonderzoek
Internationale Dag van het Herkomstonderzoek
Aanvraag fellowships nu geopend
Synchroniseren van koloniaal erfgoed: een linked data-benadering
Sabel Diponegoro
Eind november werd een sabel van de beroemde Indonesische verzetsheld Diponegoro ontdekt op Paleis Het Loo. De kling van de sabel maakte hoogstwaarschijnlijk deel uit van het persoonlijke wapen van de prins met een legendarische reputatie, die vocht tegen de Nederlandse koloniale overheersing. Het item belichaamt zijn geest.
Lees meer over Sabel DiponegoroNWO call geopend
Expertise van onderzoekers uit landen van herkomst is cruciaal om collecties uit koloniale context, die zich in Nederlandse musea bevinden, te onderzoeken. Mede door dit soort vraagstukken is er binnen programmalijn 2 van de NWA (Nationale Wetenschapsagenda) nu een nieuwe call for proposals ontwikkeld: ‘Onderzoek naar collecties met een koloniale context’.
Lees verder over de NWO callSubsidie 2023-2025 toegekend
Het Consortium Koloniale Collecties is 3,1 miljoen euro subsidie toegekend. Met dit werkbudget zal het Consortium werkzaamheden verrichten gericht op collectietoegankelijkheid, kennisdeling en samenwerking. Dit gebeurt zowel binnen het Consortium als in samenwerking met musea, collectiebeheerders, de adviescommissie, landen van herkomst, en andere landen waar zich vergelijkbare collecties bevinden.
Lees verder over de SubsidieSri Lanka Meerjarenprogramma
Sri Lanka verzocht Nederland om de teruggave van zes objecten die zijn geroofd uit Sri Lanka. Staatssecretaris Cultuur & Media heeft tot teruggave besloten. In het kader van deze restitutie werkt het Consortium in samenwerking met het Nationaal Museum in Colombo aan een programma voor kennisuitwisseling.
Lees verder over Sri Lanka