Colonial Collections Consortium
Terug naar agenda

Datahub Against Opacity Workshop

koloniale collecties toegankelijk maken

Wat zou je willen doen op een website waarmee je objecten kunt vinden uit elke koloniale context in museum- en archiefcollecties? We zijn op zoek naar jouw inzichten en kennis als gebruiker!

De ontwikkeling van de datahub, in het Consortium project 'Against Opacity', is in volle gang, en dus ontstaan er nieuwe vragen. We nodigen je daarom graag uit voor de volgende workshop op vrijdag 3 november in het Wereldmuseum Leiden.

Voorafgaand

Tijdens de laatste workshop in september gaf Gertjan Filarski (projectleider) een update en introductie over de datahub en Research Application. Vervolgens hebben we gekeken naar de visualisatie van de herkomstgegevens binnen de user interface van de Research Application. We onderzochten ook verschillende manieren om gebruikersinput te modereren, dachten na over worst case scenario's en hoe deze om te zetten in ideeën met een positieve impact.

Komende workshop

In de komende workshop zullen we ons richten op een nieuwe reeks vragen en problemen die voortkomen uit de ontwikkeling van de datahub. Op dit moment wordt er progressie geboekt met de implementatie van UX/UI designs en faceted search; het samenbrengen van backend componenten met frontend functionaliteit; en het verwerken van data van het Wereldmuseum en Bronbeek. Het team is verheugd om deze ontwikkelingen te delen en is benieuwd naar jullie input, mening en ideeën. Samen zullen we jouw vragen en gedachten over het ontwerp en de functionaliteiten van de app vertalen naar concrete suggesties. Deze uitkomsten helpen ons en informeren de beslissingen die in de nabije toekomst worden genomen.

De workshop wordt geleid door Gertjan Filarski (projectleider Datahub) en Jauco Noordzij (workshop facilitator).

Voortgang

De research application is beschikbaar op https://app.colonialcollections.nl/, en omvat:

  • de catalogus van het Wereldmuseum
  • personeelsregisters van de Nederlandse (militaire) aanwezigheid in Indonesië afkomstig van het Militair Museum Bronbeek voor Nederlandse koloniale geschiedenis en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL)
  • de catalogus van objecten uit een koloniale context van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Houd er rekening mee dat de applicatie nog in ontwikkeling is. We zijn van plan om nog veel gegevens op te schonen en nieuwe functies toe te voegen. De applicatie en de gegevens kunnen dagelijks veranderen en bugs zijn in deze fase mogelijk. In de komende maanden zijn we van plan om toe te voegen:

  • de catalogus van objecten uit het Museum Bronbeek
  • de catalogus van objecten uit een koloniale context die worden bewaard door het Rijksmuseum Amsterdam
  • de onderzoeksgids voor koloniale collecties die is opgesteld door het NIOD.

Het Consortium

Het Consortium Koloniale Collecties is een samenwerkingsverband tussen Museum Bronbeek, NIOD, Wereldmuseum, Rijksmuseum Amsterdam en RCE. Dit consortium ondersteunt het Nederlandse museale veld bij herkomstonderzoek naar objecten uit een koloniale context en helpt vragen uit landen van herkomst te beantwoorden. Met dit doel ontwikkelt het Consortium de datahub; om collecties uit een koloniale context toegankelijk te maken en gebruikers de mogelijkheid te bieden perspectieven aan de data toe te voegen.

Wanneer

Datum: 3 november
Deuren open: 12:30 uur
Aanvang: 13:00 uur
Borrel: 16:00 uur
Einde: 17:00 uur

Waar

Gerbrandszaal, Boerhaavegebouw
Wereldmuseum Leiden
Steenstraat 1
2312 BS
Leiden

Aanmelden

Graag via deze link